Parcul Cișmigiu face parte din patrimoniul de parcuri urbane istorice ale Bucureștiului și ale României. Este un parc bătrân care are nevoie de o restaurare atentă și bine documentată. În acest sens, inițiativa Primăriei de a face acest lucru este binevenită.
Această acțiune trebuie, însă, făcută cu mare atenție, fiindcă, deși cu bune intenții, o acțiune prea rapidă într-un context de patrimoniu de peisaj poate produce efecte nedorite, așa cum, din păcate, s-a întâmplat în cazuri similare în țară.
Trebuie foarte bine coroborat studiul de peisaj, precum și celelalte studii prealabile, cu un proiect de implementare bine argumentat și realizat doar de profesioniști. În acest sens, diferitele concluzii prin care se decide eliminarea unui număr mare de arbori aflați în declin fiziologic-vegetal ar trebui bine fundamentate și studiate, poate chiar revăzute. Fiind un parc bătrân, la nivel de vegetație, dar și de echipamente și mobilier urban, apar numeroase probleme. Studierea vegetației arboricole în acord cu amenajările de mobilier urban și cu conceptul general de peisaj al parcului ține de o bună proiectare și de o gândire profesionistă.
De asemenea, amplasarea permanentă a unor mici spații comerciale de tip gheretă într-un parc istoric, nu aduce mai multă activitate în parc sau mai multă valoare urbană. Căsuțele clasice din lemn, produc mereu „un spate” care este mereu întors față de peisaj sau grădină, producând disconfort vizual. În schimb, recondiționarea spațiilor „istorice”, a chioșcurilor clasice, amplasate încă de la crearea parcului, poate fi o soluție utilă și plăcută vizual.
Soluția optimă în acest caz ar fi ca, pe baza unui studiu fundamentat, cu un timp mai potrivit alocat pentru complexitatea studiului de peisaj, tomografii, analize de vârstă ale arborilor, analiza sistemului radicular să se realizeze un concurs de soluții pentru a da cea mai bună variantă de implementare în cazul refacerii Parcului Cișmigiu, o competiție al cărui criteriu principal este calitatea și profesionalismul propunerilor realizate.
arh. Emil Ivănescu
Președinte O.A.R. București