Filiala București a Ordinul Arhitecților din România (OAR București) împreună cu Garda Națională de Mediu sărbătoresc 5 iunie - Ziua Internațională a Mediului, printr-un șantier-eveniment. La o oră distanță de centrul Capitalei, în satul Cojești, jud. Călărași, de la ora 10:00, vă invităm să participați la realizarea in situ a unei învelitori din stuf, cu tehnică și unelte tradiționale din Delta Dunării. Evenimentul reunește într-un efort solidar mai mulți parteneri: Valcon Roofs, Dexrom Group, Școala de la Bunești, Asociația Parcul Natural Văcărești, Uniunea Artiștilor Plastici din România și GESS.
Ne aflăm în prezent în momentul în care conștientizăm, la scară planetei, urgența de a ne reconsidera modul invaziv al locuirii, de la gesturile și cutumele cotidiene, până la ultimele consecințe ale culturii construite. Preocuparea, prioritară astăzi, pentru ecologie și dezvoltare durabilă, ne face să redescoperim adesea, aplecându-ne asupra materialelor naturale, tehnici și soluții constructive uitate: pereți din pământ compactat, termoizolații din lână sau din beton de cânepă, învelitori din ceramică, piatră sau învelitori vegetale. O nouă direcție se deschide în cercetarea de arhitectură, de data aceasta în sensul și nu împotriva naturii. Orașul se reorientează treptat, dinspre cultul automobilului alimentat cu petrol, spre om, energie verde, alee, cartier și grădină. Natura nu mai poate fi tratată astăzi ca adversar al urbanizării.
„În acest context, Garda Națională de Mediu încurajează astfel de proiecte, în care sunt promovate case ecologice, prietenoase cu mediul înconjurător”. (Gabriela Dorojan, Comisar General – Garda Națională de Mediu)
„Cu cât privim mai de aproape către alte planete, cu cât colonizarea spațiului extraterestru devine o temă familiară, cu globalizarea deja a unor simptome în domeniul arhitecturii – case ermetice, case printate 3d, case autonome și inteligente - cu atât mai evident este faptul că Natura este și va rămâne pentru totdeauna casa noastră, adresa noastră de domiciliu. Cred că ne aflăm la debutul unui șantier colectiv fără precedent, un șantier de restaurare, dedicat nu atât construcțiilor, cât noțiunilor de Loc și Locuire. Acestea au nevoie primele să fie recuperate și restaurate. Din această perspectivă, ar trebui să vorbim astăzi mai degrabă de restaurarea decât de construirea viitorului nostru pe planeta de domiciliu.” (Ana-Maria Goilav, Vicepreședinte OAR București)
„Un Mediu înconjurător sănătos înseamnă disciplină ecologică și folosirea materialelor naturale în construcții. Întoarcerea la Natură înseamnă grija pentru generațiile viitoare.” (Cosmin Mănăilă, Manager Dexrom Group)
„Este nevoie de revitalizarea și promovarea artei meșteșugărești, prin armonizarea soluțiilor tehnice tradiționale cu cerințele zilelor noastre. Învelitorile din stuf, șiță, piatră sunt 100% ecologice, vin din natură și se întorc în natură. Noi trebuie să fim parte conștientă în acest proces, având grijă ca acest lucru să se întâmple. Sistemele de învelitori cu materiale naturale nu fac parte doar din trecutul nostru. Ele ne pun la adăpost viitorul.” (Virgil Baciu, fondator Valcon Roofs)
Învelitoarea de stuf de la Cojești se dorește mai mult decât un omagiu adus lucrurilor simple, autentice și sănătoase de altădată, mai mult decât perpetuarea meșteșugului de montaj al stufului, dobândit de generații in Delta Dunării: ne dorim ca prin acest șantier-manifest să celebrăm apariția unei noi generații de constructori și arhitecți cu materiale naturale.
Următoarele șantiere formatoare cu participare publică la care puteți participa se vor desfășura în perioada 13 iulie – 18 august, la Școala de la Bunești – Argeș, pentru specializările dulgherie, zidărie cu piatră fără mortar, mozaicuri de paviment.
Vă așteptăm alături de noi!