COMUNICAT DE PRESĂ
În contextul parteneriatului strategic care urmează să se finalizeze, între Filiala București a Ordinului Arhitecților din București și Israel Association of United Architects, ca parte a proiectului de securitate și reziliență seismică urbană într-o “Capitală Seismică Europeană”, a avut loc o primă întâlnire consultativă, cu ocazia vizitei din Israel la București, în data de 17 aprilie 2019, a Ing. Leonid Wenkert, specialist în inginerie seismică în cadrul Ministerului de Construcții din Israel și cu o vastă experiență în gestionarea situațiilor de urgență în cadrul Comisiei Militare de Protecție Civilă în caz de catastrofe și dezastre naturale. În cadrul întâlnirii consultative a luat parte și Primăria Municipiului București, prin prezența Doamnei Viceprimar Tomnița Florescu, arhitect și profesor la Universitatea de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu, și prin Domnul Victor Aileni și Doamna Mădălina Neacșu, din cadrul Biroului de Consultanță și Expertiză (Administrația Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic/PMB).
În cadrul întâlnirii consultative s-au pus bazele unui proiect pilot inter-cultural româno-israelian, având în vedere că Bucureștiul, din punct de vedere arhitectural și urbanistic, reprezintă un mix de țesuturi urbane și arhitecturale ale diferitelor perioade, o emblemă vie a dialogului multicultural și etnic ce a construit în timp Capitala.
În acest context, s-a discutat inițierea și promovarea unui Proiect Pilot TAMA 38 după model israelian care să aibă ca studiu Cartierul Evreiesc din București, în contextul parteneriatului strategic între Filiala București a Ordinului Arhitecților din București și Israel Association of United Architects.
S-a propus ca, în cadrul Anualei de Arhitectură București 2019, cu titlul „Forum București”, alături de diferite întâlniri și discuții pe subiecte de interes public, să fie realizat un set de workshop-uri și mese rotunde privind analiza Cartierului Evreiesc în vederea pregătirii unui concurs de soluții interdisciplinar care va antrena un dialog intercultural între arhitecți și ingineri de specialitate din cele două țări partenere.
Proiectul Pilot TAMA 38 va testa dialogul public/privat în gestionarea riscului seismic urban într-o Capitală Seismică Europeană, ceea ce ar crește capacitatea de intervenție și interoperabilitate prin transferul de cunoaștere și expertiză între părțile antrenate în proiect. Inițiativa urmează a se desfășura ca “Proiect de Școală”, unde studenți din anul III și IV de studiu, din cadrul facultăților de specialitate în inginerie seismică, construcții, arhitectură, vor fi invitați să vină cu idei inovative, integrate, inteligente legate de reziliența Cartierului Evreiesc.