Ordinul Arhitecților din România- Filiala București în cadrul Anualei de Arhitectură București 2018, în parteneriat cu Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară București (facultatea de Horticultură, secția Peisagistică), Universitatea de Arhitectură și Urbanism “Ion Mincu”, și cu Primăria Sectorului 3, lansează Etapa 1 a Pogramului de Dezvoltare și Ameliorare a Calității Spațiului Public al Sectorului 3 al Municipiului București.
OBIECTIV
Workshopul va urmări cartografierea și analizarea spațiilor publice (spații verzi, artere de circulație, spații interstițiale, maidane, zone degradate etc) ale Sectorului 3 și aprecierea lor după criterii calitative, funcționale și vizuale în vederea trasării unor prime direcții de intervenție.
Accentul se pune pe indentificarea zonelor cu potențial mare de îmbunătățire a calității spațiului public și a necesarului de spațiu verde al locuitorilor Sectorului 3, sector aflat în momentul de față într-un proces de creștere din punctul de vedere al spațiului construit.
Pornind de la lista zonelor identificate, etapele ulterioare ale Strategiei de Dezvoltare și Ameliorare a Calității Spațiului Public al Sectorului 3 vor urmări
1. realizarea unor Zone Pilot (zone de dimensiuni reduse reprezentând diferitele tipologii ale spațiilor sectorului),
2. continuarea studiului prin suprapunerea acestuia cu date tehnice și urbanistice (regimul de proprietate al terenurilor, rutele rețelelor de infrastructură, propunerile PUZ-ului de sector aflat în faza de elaborare / avizare),
3. identificarea și crearea premiselor pentru realizarea de noi spații verzi majore, proiectate și selecționate în urma unor concursuri de arhitectură organizate de către Ordinul Arhitecților din România.
METODĂ DE LUCRU
Workshopul se va desfășura în perioada 3.09.2018 – 16.12.2018 ; studiul va demara în perioada 3.09.2018 – 15.10.2018 cu parcurgerea la pas a întregii suprafețe a Sectorului 3 în momente diferite ale zilei și săptămânii, urmărind gradul de folosire (incluzând modul, intensitatea și frecvența de folosire) al spațiului public al sectorului. Timpul de lucru necesar parcurgerii spațiilor sectorului se apreciază a însuma circa 40 de ore.
În final se vor întocmi fișe (piese scrise și piese desenate) pentru întreaga suprafața, cu accent pe zonele de potențial identificate.
Cartografierea se va realiza în 5 grupuri de lucru a câte 5 oameni, compuse astfel:
- doi peisagiști (studenți sau tineri absolvenți / doctoranzi)
- un arhitect stagiar / doctorand
- un urbanist (student/ă sau tânăr absolvent/ă / doctorand)
- un membru al comunității (locuitor al Sectorului 3)
COORDONAREA WORKSHOPULUI
lect. dr. peisagist Elisabeta DOBRESCU, Facultatea de Horticultură, secția Peisagistică, Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară București
conf.dr.arh. Cristina ENACHE, Director Departament Proiectare Urbană și Peisagistică UAIUM
lect.dr.arh. Mihaela HARMANESCU, Departamentul Proiectare Urbană și Peisagistică UAIUM
arh. Raluca VISINESCU, coordonator al grupului de lucru „Spații Publice” în cadrul Consiliului Teritorial al Ordinului Arhitecților din România, filiala București
conf. arh. Andreea POPA, Departamentul Proiectare Urbană și Peisagistică UAIUM
ÎN VEDEREA SELECȚIEI PARTICIPANȚILOR LA WORKSHOP
Arhitecți stagiari, tineri absolvenți ai Secției de Peisagistică, Facultatea de Horticultură (USAMV), Facultății de Urbanism (Secția Amenajarea și Planificarea Peisajului), studenți ai facultăților de Urbanism și Peisagistică sunt invitați să trimită în vederea selecționarii membrilor echipelor de lucru:
- o scrisoare de intenție de minim 300 de cuvinte, maxim 500 de cuvinte
- scurt CV de maxim o pagină
- un exemplu de proiect / lucrare (format jpeg sau pdf însumând maxim 3 mb)
Data limită de primire on-line a candidaturilor: 26.08.2018 pană la ora 24:00
Echipele de workshop vor fi selecționate între 27- 31august 2018.
Lista cu participanți va fi mediatizată pe canalele de comunicare ale OARBucuresti.
Adesa la care vor fi trimise: secretariat@oar-bucurești.ro având subiectul „Workshop S3”
Workshopul este sprijinit de către Primăria Sectorului 3.