Cartea în 384 de pagini cuprinde o amplă prezentare monografică a activității Ioanei Grigorescu, susținută și de 518 imagini, dintre care peste două treimi sunt desene sau fotografii de epocă, restul fiind actuale, și care ilustrează principalele lucrări de restaurare întreprinse de arhitectă între 1955-1972, cu precădere în Bucovina și Neamț.
În linii mari, concepția de restaurare susținută de Ioana Grigorescu a stat sub semnul sincerității și autenticității, fiind definită de ea ca „... asemănătoare reîntregirii unui vas de lut cu un alt material contrastant [și pe care] privindu-l, ești mulțumit să știi care anume porțiune este cu adevărat originală și care a fost completată. Astfel, cercetătorul viitor sau vizitatorul devine implicit un spectator activ, un critic al restaurării, își dă seama atât de starea monumentului la începutul lucrării, cât și de justețea sau eventualele greșeli ale reconstruirii...”.
La Anuala de Arhitectură București, cartea "Ioana Grigorescu - expresia sincerității" a primit Premiul Președintelui OAR București.
Cartea se poate achiziționa la prețul de 60 de lei de la sediul UAR din Jean Louis Calderon 48.