Stimați colegi,
Transmitem spre informare Comunicatul de Presă al Consiliului Arhitecților din Europa (ACE) privind Raportul Parlamentului European referitor la necesitatea reformărilor serviciilor profesionale.
Cu stimă,
23 ianuarie 2018
arh. Cornelia Burcuș
Secretar Executiv
-----------------------
Doamna/Domnule Arhitect,
Va transmitem mai jos, spre informare, Comunicatul de presa al Consiliului Arhitectilor din Europa (ACE) privind raportul Parlamentului European referitor la implementarea Directivei 2013/55/EU (care amendeaza Directiva 2005/36/CE privind recunoasterea calificarilor profesionale). Raportul se refera la reglementare si necesitatea reformarii serviciilor profesionale. ACE isi exprima satisfactia fata de acest raport care contribuie la o mai mare recunoastere a importantei calitatii serviciilor profesionale si a beneficiilor lor pentru societate.
Pe 10 ianuarie 2017, Comisia Europeana a prezentat un pachet de initiative legislative si nelegislative, componenta a Strategiei privind Piata Unica, ca raspuns la angajamentul politic al Presedintelui Juncker de exploatare la maximum (declansare) a intregului potential al Pietei Unice. Pachetul cuprindea o Comunicare privind recomandari de reforma pentru reglementarea serviciilor profesionale, in care Comisia invita Statele Membre sa imbunatateasca accesul la anumite profesii si exercitarea acestora, printre care si cea de architect. Comunicarea includea si o evaluare a nivelului restrictiv al acestor profesii, conform unui nou indicator elaborat de Comisie.
Ca reactie la aceasta Comunicare, ACE a contestat analiza Comisiei privind mobilitatea si reglementarea profesiei de architect si a criticat noul Indicator de restrictie propus de Comisie.
ACE saluta raportul adoptat de Parlamentul European, care reaminteste, pe buna dreptate, idei importante, si anume:
In spiritul transparentei, ACE solicita Comisiei Europene sa faca publice datele statistice si analiza care stau la baza calcularii Indicatorului de restrictie, sa revizuiasca si sa imbunatateasca regulat acest indicator, prin consultare cu partile implicate.
Cu toate acestea, ACE regreta faptul ca in raport ”se cere Comisiei Europene sa imbunatateasca compatibilitatea diferitelor profesii si sa defineasca un set comun de activitati pentru fiecare profesie notificata in baza de date, in scopul facilitarii armonizarii voluntare pe tot cuprinsul UE”. ACE considera ca armonizarea serviciilor profesionale pe tot cuprinsul UE nu este de dorit, deoarece ar contraveni diversitatii culturale a UE si ar putea, in ultima instanta, sa aiba impact asupra serviciilor furnizate.
ACE asteapta cu nerabdare rezultatul studiului initiat de Comisie referitor la calitatea serviciilor profesionale si continuarea dialogului pe aceasta tema cu institutiile UE si cu statele membre.
Cu deosebita consideratie,
Mariana IonescuConsilier Relatii Internationale
Ordinul Arhitectilor din Romania
Strada Arthur Verona, Pictor nr. 19
sector 1, Bucuresti, 010312
Tel/fax 021 317 26 34, 0728 872 150
www.oar.archi, www.oarsquarespace.com