Marți, 11 octombrie, conferința de presă a Ordinului Arhitecților dedicată RAPORTULUI PENTRU BUCUREȘTI 2016 a reunit la Casa Mincu în jur de 100 de persoane.
Au participat reprezentanți ai presei, tv și radio (TVR, PROTV, DIGI24, TVH, PRIVESC.EU, RRA, RRC, BUCUREȘTI FM, AGERPRESS, EPOCH TIMES, NEWS.RO, ARHITECTURA 1906, AGENDA CONSTRUCȚIILOR etc.), arhitecți, organizațiile profesionale afine – Uniunea Arhitecților din România, Asociația Profesională a Urbaniștilor din România, Registrul Urbaniștilor din România; reprezentanți ai Institutului Național al Patrimoniului, ai Comisiei Naționale a Monumentelor Istorice, ai Universității „Ion Mincu”, reprezentanți ai Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice și ai Ministerului Culturii, ai Primăriei Municipiului București, societatea civilă prin asociații culturale, ONG-uri și Grupuri de Inițiativă Civică.
Mesajul transmis de OAR prin diagnosticul complex formulat în RAPORTUL PENTRU BUCUREȘTI 2016 este acela că în prezent capitala se află într-o situație de normalitate impusă și de democrație simulată, suferind în urma agresiunilor mai vechi sau recente, legitimate de marile proiecte și de „urbanismul de srl”. Acest lucru poate fi schimbat prin câteva măsuri concrete urgente: amendarea legislației cu scopul elaborării unei Legi pentru București și al creării unui Centru de Planificare Urbană Metropolitană, în paralel cu respectarea codurilor profesionale de bune practici și cu cenzura morală. Doar în acest fel arhitecții își pot juca rolul determinant în planul interesului public și al deciziei urbanistice, prin consultare reală și concursuri de soluții pentru oraș.
Din partea Ordinului Arhitecților București, în numele autorilor RAPORTULUI, conferința de presă a fost susținută de arh. Șerban Sturdza – președinte, arh. Bogdan Bogoescu și arh. Ana-Maria Goilav – vicepreședinți și de arh. Alexandra Stoica – analist de informații. Au participat la dialogul inițiat de OAR București Adrian Bold, arhitect-șef al Municipiului București și arh.Tomnița Florescu – viceprimar, Vlad Alexandrescu – fost Ministru al Culturii, Mircea Toma (Activ Watch), Adrian Ilie (Synergetics), arh. Alexandru Sandu (RUR), arh. Hanna Derer (CNMI), arh.Cristina Pascu (GIC Sala Palatului) și Mihai Belcin (Asociația de Proprietari Sala Palatului).
Le mulțumim tuturor!
Conferința de presă poate fi urmărită integral la adresa:
https://www.privesc.eu/Arhiva/69396/Conferinta-de-presa-dedicata-Raportului-pentru-Bucuresti-2016