Lucrarea București. Arhitectură. Un ghid adnotat, autori Mariana Celac, Octavian Carabela și Marius Marcu-Lapadat, a cărei apariție a fost susținută de Filiala București a Ordinului Arhitecților din România, continuă demersul autorilor din 2005, anul apariției volumului Arhitectură și modernitate, dedicat arhitecturii bucureștene din secolul 20.
Intenția autorilor a fost de a crea un instrument de studiu și înțelegere a orașului, atât pentru locuitorii săi cât și pentru cei care îl vizitează. Cartea tratează fondul istoric al orașului prin evenimentele care i-au influențat decisiv evoluția, dar și lucrările arhitecților contemporani definitorii pentru imaginea de astăzi a Bucureștiului.
Prima parte prezintă în succesiune cronologică opt etape istorice de evoluție a orașului, din 1880, anul instalării la București a modernității europene, până în prezent. A doua parte îi propune cititorului o serie de fișe de locuri și clădiri grupate în cele 16 carouri în care a fost împărțită Capitala - peste 400 de exemple.
Misiunea pe care și-o asumă volumul este apropierea bucureștenilor de orașul lor prin sporirea gradului de cunoaștere a evenimentelor urbane majore dar și a casei și cartierului în care locuiesc, cu speranța că formarea unei culturi urbane atrage după sine implicarea oamenilor în decizia administrativă care le influențează în mod direct viața.
București. Arhitectură. Un ghid adnotat poate fi achiziționat de la sediul Filialei de pe str. Academiei nr. 18 - 20, la prețul de 59 RON.