Prima paginăAnunțuriiunie 2016 › „In memoriam Zaha Hadid" Prelegere prof. dr. arh. Mircea Ochinciuc Veneția, mai 2016
7 iunie 2016 • Evenimente

„In memoriam Zaha Hadid" Prelegere prof. dr. arh. Mircea Ochinciuc Veneția, mai 2016

Stimați colegi,

Transmitem invitația Uniunii Arhitecților din România de participare la prelegerea domnului prof. dr. arh.  Mircea Ochinciuc având ca temă „In memoriam Zaha Hadid".

Evenimentul va avea loc joi 9 iunie 2016, ora 16:30, la Centrul de Cultură Arhitecturală al UAR - str. Jean Louis Calderon nr.48

Cu stimă,

7 iunie 2016

arh. Cornelia Burcuș
Secretar Executiv

"In memoriam Zaha Hadid" 
Prelegere prof. dr. arh. Mircea Ochinciuc
Veneția, mai 2016

Joi, 9 iunie 2016, ora 16.30, la sediul Centrului de Cultură Arhitecturală al UAR din str. Jean Louis Calderon, nr 48, vă invităm la prelegerea susținută de prof. dr. arh Mircea Ochinciuc, cu titlul "In memoriam Zaha Hadid" - Veneția mai 2016

„... până în urmă cu 9 săptămâni, când am aflat de dispariția neașteptată a arhitectei, nu m-am numărat printre admiratorii săi.

Trei experiențe „pe viu”: cea dintâi, la stația de pompieri de la Weil am Rhein, alta la pavilionul Chanel de la Paris și cea din urmă la Muzeul de Artă al secolului XXI de la Roma nu au avut efectul pe care îl speram în fața unor evenimente de marcă ale arhitecturii zilelor noastre.

De atunci, până la deschiderea Bienalei Internaționale de Arhitectură de la Veneția, se părea că nimic nou nu-mi va tulbura rezerva care se instalase deja, mai ales după Centrul Cultural Heidar Alyev de la Baku.

Și, dintr-odată, vizita la expoziția din Palazzo Franchetti a răsturnat întreaga retorică a discursului meu referitor la creația arhitectei Zaha Hadid.

De unde până mai ieri o plasam sub dictatura violentă a formelor libere, sălile de pe Canal Grande au recompus pentru vizitatori prea puțin cunoscutul său „laborator de creație”.

Zecile de încercări, de desene, de machete, de simulări și de variante ale unui spirit neliniștit în căutarea rafinării formelor m-au impresionat profund, tocmai pentru că ele erau dovada absenței arbitrarului și a linei facile.

Am intrat în miezul unui univers fascinant al elaborării formei expresive în arhitectură. M-a revoltat ridicolul vechii mele atitudini, superficiale în a judeca și a califica cu prea mare ușurință realizările sale.

Prezentarea „in memoriam” pe care am pregătit-o este și gestul de reverență ce se cuvine unui creator, unic în felul său, al arhitecturii contemporane.

2 iunie 2016

arh. Mircea Ochinciuc”

Copyright © 2016 Uniunea Arhitecților din România, All rights reserved.

Adresa noastră este:

Uniunea Arhitecților din România
Strada Jean Louis Calderon 48, sector 2
București 021211
Romania