Transmitem, din partea organizatorilor, pentru cei care se află în Brăila în această perioadă invitația de a participa astăzi 3 august 2015, ora 19:00 la expoziția “Locul acesta este chiar bun. Brăila- 9 abordări arhitecturale”.
Cu stimă,
3 august 2015
Cristian Zaharia
--
Filiala Teritorială București a Ordinului Arhitecților din România
str. Sf. Constantin nr.32, sector 1
010219 București, România
Punct de lucru
str. Academiei nr. 18 - 20, sector 1
010014 București, România
tel/fax: 021-3039226, 021-3077163
e-mail: oarbuc@rdsmail.ro
www.oar-bucuresti.ro
www.anuala.ro
This place is pretty good
Brăila - 9 abordări arhitecturale Luni, 3 August, ora 19:00 Faleza Dunării, Brăila, România (între Primărie și strada Împăratul Traian)
Bergen Arkitekthøgskole (BAS), Norvegia, împreună cu Universitatea de
Arhitectură și Urbanism “Ion Mincu” – Facultatea de Urbanism (UAUIM) din
București, cu sprijinul Primăriei Municipiului Brăila, au plăcerea de a vă invita, luni, 3 august, la expoziția: “Locul acesta este chiar bun. Brăila- 9 abordări arhitecturale”.
Explorând forme de capital operațional cu potențial și abordând orașul cape un câmp de operațiuni, un grup internațional de studenți și profesori propune abordări arhitecturale ale Brăilei - oraș post-industrial, post-comunist cu declin economic și demografic. Atât din atelierul de la Bergen cât și de la fața locului, aceștia au explorat potențialul latent al situațiilor particulare întâlnite precum: potențialul creativ al locuitorilor, patrimoniul nevalorificat al perioadei comuniste, forme noi de micro-urbanism, abundența fondului construit rezultată din contracția economică și demografică, etc.
Acțiunea directă asupra locului prin intervenția construită, prin inițierea și susținerea de procese participatorii, prin interviuri sau prezentări sunt modurile în care abordările arhitecturale au fost testate și calibrate în cadrul unui proces dialectic de descoperire a strategiilor “cum să …”, bazat pe “performance” ca mod de a gândi și de a face arhitectură.
Concepută în două părți, expoziția prezintă rezultatele cursului de master “Brăila Laboratory. In search of architectural approaches within a shrinking city” și ale atelierului de vară din perioada 22 iulie-5 august de la Brăila condus de Școala de Arhitectură de la Bergen: pavilion pe faleză. Conceput într-un format deschis, evenimentul reprezintă totodată lansarea proiectului “LABORATOR BRĂILA - Abordări alternative ale periferiilor urbane în cadrul unui oraș cu creșterea stagnată (B-LAB)”.
*Bergen Arkitekthøgskole (BAS)* a fost înființată în 1986 ca alternativă la școlile publice de arhitectură din Norvegia. De atunci s-a axat pe dezvoltarea unui program de educație în arhitectură cu orientare socială, devenit tradițional, orientat spre producția spațială prin abordări experimentale, practice și colaborative ale realității. Această abordare este, adesea, influențată de domenii de studiu complementare precum arta, antropologia și ecologia. Multiple cursuri, ateliere și evenimente găzduite de-a lungul anilor în Norvegia și în țări din lumea întreagă, au constituit baza dezvoltării unei relații deschise între educația și practica de arhitectură simultan în societatea locală și globală contemporană.
*Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” (UAUIM*) este cea mai veche și cea mai importantă instituție academică de profil din România.
Aceasta continuă o lungă tradiție în învățământul superior de arhitectură, instituirea ei, în cea de-a două jumătate a secolului al XIX-lea, fiind puternic legată de dezvoltarea României moderne și de organizarea noilor sale structuri culturale. De 16 ani Facultatea de Urbanism din cadrul UAUIM își asumă susținerea unui contact permanent cu realitatea urbană românească prin implicarea directă atât în viața urbană cât și în cooperarea academică internațională.
“LABORATOR BRĂILA - Abordări alternative ale periferiilor urbane în
cadrul unui oraș cu creșterea stagnată (B-LAB)” abordează interdisciplinar o problemă importantă astăzi pentru orașele europene plecând de la înțelegerea contextului local - Brăila, oraș care, în ciuda unor procese ce indică un declin economic și demografic, este posesorul unui capital difuz de urbanitate, meritând a fi descoperit și pus în valoare. Mai multe informații despre proiect, în curând, pe www.urbanmarkers.ro
Proiect finanțat printr-un Grant oferit de Norvegia, Islanda,
Liechtenstein și Guvernul României.