Prima paginăAnunțuriiulie 2014 › Buletinul Informativ al U.I.A. nr.6/2014
4 iulie 2014

Buletinul Informativ al U.I.A. nr.6/2014

Stimate colege,
Stimați colegi,

Vă transmitem, în atașament, Buletinul Informativ al U.I.A. nr.6/2014.

Cu stimă,

4 iulie 2014

arh. Cornelia Burcuș
Secretar Executiv

--
Filiala Teritorială București a Ordinului Arhitecților din România
str. Academiei nr. 18 - 20, sector 1
010014, București, România
tel/fax: 021-3039226, 021-3077163
e-mail: oarbuc@rdsmail.ro
www.oar-bucuresti.ro
www.anuala.ro

Va transmitem alaturat Buletinul Informativ UIA Nr. 6/2014, in l. engleza, in care puteti citi, printre altele:

*Premii:*

- *Medalia de Aur UIA 2014*: Ieoh Ming Pei, arhitect american de origine chineza, ca recunoastere a “vietii si activitatii sale, prin care a contribuit la dezvoltarea istoriei arhitecturii moderne pe cinci continente, timp de peste 60 de ani”, si “omagiind stilul sau unic, rigoarea sa atemporala si relatia sa spirituala cu istoria, timpul si spatiul”.

- *Medalia de Aur a Institutului Arhitectilor din Noua Zeelanda*:
Patrick Clifford, directorul echipei *Architectus*, pentru expresia arhitecturala riguroasa din punct de vedere al performantei cladirilor si al utilitatii lor, care pune in evidenta mediul construit inconjurator, precum si pentru metoda minutioasa de exercitare a profesiei, bazata pe investigatii tipologice, studiul aspectelor contextuale si culturale, precum si pe selectia si folosirea materialelor.

- *Premiile Institutului Arhitectilor din Japonia*:
Marele Premiu: Furuya Nobuaki si Yagi Sachiko, pentru pavilionul « Freedom Learning Manor House » al scolii superioare Jissen Gakuen din Tokyo;

4 premii: Kojima Kazuhiro, Akamatsu Kazuko si Araya Masato pentru scoala
primara din Uto, Yamashita Yasuhiro pentru o locuinta familiala in prefectura Chiba, Kamata Masami, Maeda Atsuo si Tahara Yukio pentru conservarea si restaurarea «Tokyo Station Marunouchi Building” Kamaei Tadao, Keii Michio, Yoshino Shigeru, Tsuchiya Ataru, Konishi Atsuo si Tsuchiya Tetsuo pentru complexul de turnuri „Tokyo Skytree – Tokyo
Skytree Town”;

Premiul Tanarului Arhitect: Yaita Hisaaki si Yaita Naoko pentru casa
„Patio”, precum si Nagata Naoyuki pentru casa „Yo”. Pentru a vedea
proiectele premiate accesati
http://www.uia-architectes.org/fr/exercer/nouvelles/8731#.U3oC3xwk974.

- *Premiile Cuburile de Aur ale Programului de Lucru UIA Arhitectura si Copiii: *18 Sectii Membre UIA au transmis 46 de proiecte selectate in prealabil la nivel national, menite sa contribuie la cunoasterea arhitecturii de catre copii si tineri. Au existat patru categorii: scoli, institutii, publicatii si proiecte audio-video. Castigatorii sunt: Centrul educational rural Champitas din Chigorodo, Columbia, pentru „Casa”; Reteaua *Arhitectura si Copiii *din Sendai, Japonia, dedicata tinerelor victime ale cutremurului din Japonia din 2011; Laurence Calafat (Franta), pentru un joc de carti dedicat simbolurilor arhitecturale; *Centrul de Arhitectura din Suedia* pentru proiectul „Home”; mentiuni speciale: *Atelierul de Arhitectura pentru Copii *din Sofia, Bulgaria si *Biblioteca Serghei Eisenstein* din Moscova, Rusia, pentru «Peet Mondrian City». O expozitie cu toate proiectele participante, festivitatea de decernare a premiilor, precum si o conferinta pe tema „Transmiterea arhitecturii catre copii” vor avea loc in cadrul Congresului UIA de la Durban, Africa de Sud (3-7 august 2014). Mai multe informatii gasiti pe
http://www.uia-architectes.org/fr/participer/nouvelles/8735#.U4xbBRwk974.

- *Premiul pentru Arte Printul de Asturias: *arhitectul Frank Gehry, „ca recunoastere a excelentei estetice a creatiilor sale si a impactului economic si social pe care l-au avut asupra mediului inconjurator”. Frank Gehry a proiectat si construit Muzeul Guggenheim din Bilbao, Spania.
„Cladirile sale se remarca printr-un joc impresionant al formelor complexe, folosirea materialelor insolite, precum titaniul, si tehnologia lor inovatoare, avand, in acelasi timp, un impact asupra altor arte.” Aflati mai multe vizitand http://www.fpa.es/es/premios-principe-de-asturias/.

- *Premiul pentru firmele de arhitectura in dezvoltare al Institutului Regal de Arhitectura din Canada*: Firma creata, in 2011, de Shane Williamson, Betsy Williamson si Donald Chong, integrand in activitatea sa educatia, cercetarea si angajamentul in slujba comunitatii. Detalii pe
http://www.raic.org/resources_archives/media_release/2014/emerging_practice14_fr.pdf.

- *Premiile Internationale pentru Arhitectura Sustenabila:
*recompenseaza anual, incepand din 2007, 5 arhitecti care ofera noi metode si modele de exercitare a profesiei. Acestia sunt: Christopher Alexander, personalitate emblematica a criticii si cercetarii in domeniul arhitecturii si autor al volumului „Pattern Language”; Tatiana Bilbao, autoare a unor lucrari recunoscute de critica de arhitectura internationala, implicata si in urbanism si constructii sustenabile si participanta, prin activitatea sa didactica, la dezbaterile pe problemele urbane specifice din Mexic si America Latina; Bern Gundermann, care a contribuit la renovarea orasului german Hamburg si care si-a concentrat cercetarea pe managementul ecologic al zonei litorale a Pacificului; Martin Rajnis, care si-a modificat radical cariera prin implicarea in constructia ecologica de structuri usoare din lemn, devenind campionul „arhitecturii naturale”; arhitectul si peisagistul Adriaan Geuze, care, declarandu-si atasamentul pentru cultura olandeza si modelul sau de dezvoltare artistica, sociala si democratica, conduce tanara companie *West 8*, care proiecteaza peisaje urbane narative, constructii urbane artificiale de mare amploare, in care locuitorii se pot regasi. O expozitie cu 40 dintre lucrarile lor, intitulata „Fascinand din nou lumea”, este deschisa la *Cité de l’architecture et du patrimoine *din Paris, pana pe 6 octombrie 2014.
http://www.citechaillot.fr/fr/expositions/expositions_temporaires/25473-reenchanter_le_monde.html.

*Alte evenimente:*

- *Zilele Usilor Deschise* ale firmelor de arhitectura franceze (6-7 iunie 2014) si *Zilele Arhitecturii Contemporane* (13-15 iunie 2014): o invitatie adresata atat cunoscatorilor in domeniu, cat si publicului larg, sa descopere activitatea si riscurile din culise ale profesiei de arhitect, 450 de birouri de arhitectura fiind deschise spre vizitare.
http://www.portesouvertes.architectes.org/

- Aparitia monografiei *Roland Schweitzer, Itinerarul unui arhitect*: reconstituirea a 60 de ani de cariera stralucita a arhitectului, urbanistului si profesorului Roland Schweitzer, care este si co-director al Comisiei UIA de Educatie Arhitecturala, precum si membru al grupului de experti care a elaborat Carta UNESCO-UIA pentru educatia arhitecturala. Cartea este disponibila la Arsign Editions, www.arsign.fr.
- In memoriam Miguel Pereira: arhitect brazilian, fot presedinte al Institutului Arhitectilor din Brazilia, membru al Consiliului UIA si Vicepresedinte UIA pentru America de Nord si de Sud, Regiunea a III a, decedat pe 15 mai 2014, in statul Santa Catarina, la varsta de 81 de ani. http://www.iab.org.br/noticias/adeus-ao-arquiteto-miguel-pereira.

Cu deosebita consideratie,

Mariana Ionescu

Consilier Relatii Internationale

Ordinul Arhitecților din România
str. Arthur Verona, Pictor nr.19
010312, București, România
tel/fax: 021 317 26 34, 0728 872 150
www.oarsquarespace.com, www.oar.org.ro


Fișiere atașate: