Prima paginăAnunțuriaprilie 2014 › Buletinul Informativ ACE - martie 2014
8 aprilie 2014

Buletinul Informativ ACE - martie 2014

Stimate colege,
Stimați colegi,

Transmitem, în atașament, Buletinul Informativ ACE din luna martie 2014.

Cu stimă,

8 aprilie 2014

arh. Cornelia Burcuș
Secretar Executiv

--
Filiala Teritorială București a Ordinului Arhitecților din România
str. Academiei nr. 18 - 20, sector 1
010014, București, România
tel/fax: 021-3039226, 021-3077163
e-mail: oarbuc@rdsmail.ro
www.oar-bucuresti.ro
www.anuala.ro

Va transmitem mai jos, spre informare, email-ul Consiliului Arhitectilor din Europa (ACE), din cuprinsul caruia puteti accesa Buletinul Informativ ACE din luna martie 2014, in l. engleza si l. franceza.

Cele mai importante subiecte se refera la:

- Modernizarea Directivei Calificarilor Profesionale: dupa intrarea in vigoare a Directivei 2013/55/UE pe 17 ianuarie 2014, Comisia Europeana a organizat o conferinta, pe 17 februarie 2014, pentru a discuta despre modificarile introduse prin noua Directiva sus-mentionata. Cele mai importante sunt: introducerea cardului profesional; actualizarea cerintelor de formare minima (pentru arhitecti: 5 ani de studii universitare ("5+0") sau minim 4 ani de studii universitare, completate cu minim 2 ani de stagiu professional supravegheat ("4+2"); introducerea conceptului de acces partial in profesie; promovarea si sprijinirea formarii profesionale continue;

- Adoptarea, pe 17 februarie 2014, de catre Consiliul de Ministri UE, a pachetului legislativ de modernizare a Directivelor privind Achizitiile Publice, dupa cea a Parlamentului European, cu o luna inainte. Legiuitorul european recunaoste in Directiva modernizata ca cele mai importante probleme apar in furnizarea serviciilor de arhitectura, mai exact in absenta unei reale competitii, prin nefolosirea criteriilor de selectie si a accentului pus pe criteriile de atribuire bazate pe pret, in detrimentul calitatii. ACE este in curs de pregatire a unui ghid cu recomandari privind procedurile de achizitii si aplicarea prevederilor europene pentru concursurile de proiectare si va evaluaaplicarea regulilor de achizitii publice in statele member, evidentiind exemple de bune/rele practici. Recomandarile isi propun sa contribuie la deschiderea pietelor pentru tinerii profesionisti si birourile mici sis a deplaseze accentual de la o perspectivsa uni-dimensionala, bazata pe pret, la o abordare care include si alti factori, precum durabilitatea, mediul, calitatea si costurile ciclului de viata. Directiva 2014/24/UE privind achizitiile publice va intra in vigoare pe 17 aprilie 2014, iar statele member vor avea la dispozitie 24 de luni pentru a o implementa in legislatia nationala.

Stiri UE:

-Parlamentul European (PE) a aprobat planurile pentru un instrument UE menit sa permita tarilor UE sa interzica firmelor non-UE sa participe la licitatii pentru contracte de achizitii publice daca tarile din care provin nu acorda reciprocitate firmelor UE. Acest instrument, care se poate folosi doar cu aprobarea Comisiei Europne, va consolida pozitia UE in negocierile comerciale cu tarile terte. El se refera doar la marile contracte publice (de minim 5 milioane de euro) si la cele in care bunurile sau serviciile ce provin din afara UE reprezinta mai mult de 50% din valoarea totala a bunurilor si serviciilor implicate. Se va aplica tarilor care nu au un acord international cu UE privind achizitiile publice, dar exclude tarile cele mai putin dezvoltate. Conform datelor statistice ale Comisiei, 85% din pietele de achizitii publice din UE sunt deja accesibile ofertantilor internationali, comparativ cu doar 32% din contractele publice din SUA si 28% din Japonia. Textul aprobat va fi folosit ca baza pentru negocierea reglementarilor ce va avea loc intre PE si Consiliu.

- Comisia Europeana (CE) a publicat o comunicare privind cadrul strategic pentru politicile climatice si energetice pentru perioada 2020-2030. Comisia propune o noua tinta de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera de 40% comparativ cu 1990, precum si un obiectiv coerent important la nivel European pentru producerea de energie regenerabila de cel putin 27%. Ministrii UE au examinat cadrul strategic pentru politicile climatice si energetice pentru 2020-2030 in cadrul reuniunii Consiliului European din 20-21 martie 2014 si vor adopta o concluzie in iunie 2014.

- Conform primelor estimari ale Eurostat, biroul statistic al UE, productia din sectorul constructiilor a crescut in ianuarie 2014, fata de decembrie 2013, cu 1,5% in zona euro si cu 1,3% in statele UE28. Comparativ cu ianuarie 2013, productia din constructii a crescut cu 8,8% in zona euro si cu 7,3% in UE28. Cele mai mari cresteri s-au inregistrat in Slovenia, Spania si Germania, iar cele mai substantiale descresteri in Romania, Slovacia si Franta.

Probleme ACE:

- sprijin ACE pentru Cele Zece Principii ale Pactului Mondial ONU, care se refera la drepturile omului, munca, mediu si anti-coruptie, precum si promovarea acestora in sfera sa de influenta. Programul Mondial ONU privind Orasele recunoaste capacitatea speciala a oraselor de a contribui substantial la crearea unor societati durabile, in care problemele economice, ecologice, politice si culturale sunt integrate si dezvoltate;

- al 12-lea studiu ACE privind tendintele economice, realizat in decembrie 2013 si ianuarie 2014, pune in evidenta tendinte incurajatoare in cadrul profesiei si al pietei de arhitectura. Situatia difera mult de la o tara la alta, de la o zona la alta: in Europa Centrala si de Sud, se pare ca piata nu a inregistrat un reviriment, in timp ce in Europa de Nord continua sa fie foarte buna; tendintele pozitive se reflecta in modificarile inregistrate in personalul firmelor si in prognozele pe termen scurt privind angajarea acestuia. Numarul birourilor cu personal din ce in ce mai numeros a crescut incepand cu 2008, iar numarul celor care prevad o crestere a numarului de angajati pentru viitoarele 3 luni a crescut constant incepand din 2010; studiul confirma deci o stabilizare a situatiei si existenta unor tendinte stimulative, care sugereaza o redresare treptata a pietei.

Participarea ACE la proiecte UE: sunt 3 proiecte de cercetare, partial finantate prin cel de-al 7-lea Program Cadru European (FP7) pentru Cercetare si Dezvoltare Tehnologica: LEEMA, INSPIRE si A2PBEER. Proiectele se refera la reabilitarea termica eficienta a cladirilor si la materiale si tehnologii inovatoare.

Stiri de la Organizatiile Membre:

-au avut loc recent alegeri in: Ordinul Arhitectilor din Portugalia, Camera Ceha a Arhitectilor si Consiliul Superior al Colegiului Arhitectilor din Spania

-in Italia, ca urmare a recursului inaintat de un inginer impotriva excluderii sale dintr-un proiect public, Inalta Curte de Justitie a reiterat, in ianuarie 2014, faptul ca numai arhitectii pot interveni asupra monumentelor si cladirilor listate; alte profesii pot participa (de ex. inginerii structuristi), dar un arhitect trebuie intotdeauna sa fie cordonatorul proiectului

- Premiile Internationale de Arhitectura ale Spaniei: lansate in 2012 pentru a promova si rasplati calitatea arhitectilor si companiilor spaniole, editia din 2013 a avut loc pe 3 decembrie, sub auspiciile ASR Printul de Asturias.

- Asociatia Arhitectilor din Letonia: si-a sarbatorit anul acesta 90 de ani de activitate; a organizat competitia anuala Premiile de Arhitectura 2014; va avea un pavilion la Bienala de Arhitectura de la Venetia, dedicat arhitecturii letone moderne, intitulat UNWRITTEN (NESCRIS).

Mai multe informatii gasiti dand clic mai jos, pentru a accesa varianta in engleza sau franceza.

Cu deosebita consideratie,

Mariana Ionescu

Consilier Relatii Internationale

Ordinul Arhitectilor din Romania

str. Arthur Verona, pictor, nr.19, sector 1 Bucuresti
tel/fax: 0213172634, 35
mobil: 0728872150
e-mail: office@oar.org.ro
www.oar.org.ro


Fișiere atașate: