Stimate colege,
Stimați colegi,
O.A.R. transmite spre informare Comunicatul de Presă al Consiliului Arhitecților din Europa (ACE) referitor la adoptarea de către Parlamentul European a proiectului de lege privind accesul firmelor UE la piețele de achiziții publice din țările terțe.
Cu stimă,
5 decembrie 2013
arh. Cornelia Burcuș
Secretar Executiv
--
Filiala Teritorială București a Ordinului Arhitecților din România
str. Academiei nr. 18 - 20, sector 1
010014, București, România
tel/fax: 021-3039226, 021-3077163
e-mail: oarbuc@rdsmail.ro
www.oar-bucuresti.ro
www.anuala.ro
Doamna/Domnule Arhitect,
Va transmitem mai jos, spre informare, Comunicatul de Presa al Consiliului Arhitectilor din Europa (ACE) referitor la adoptarea, de catre Parlamentul European, a proiectului de lege privind accesul firmelor UE la pietele de achizitii publice din tarile terte.
Mai multe informații se găsesc în Comunicatul de Presă al Parlamentului European, atașat alăturat.
Cu deosebita consideratie,
Mariana Ionescu
Consilier Relatii Internationale
Ordinul Arhitectilor din Romania
str. Arthur Verona, pictor, nr.19, sector 1 Bucuresti
tel/fax: 0213172634, 35
mobil: 0728872150
e-mail: office@oar.org.ro
www.oar.org.ro
Comunicat de Presă al Consiliului Arhitecților din Europa (ACE)
privind
Comunicatul de presă al Parlamentului European: Membrii Parlamentului European din Comisia de Comerț Internațional sprijină instrumentul care va deschide piețele publice de achiziții din afara UE către firmele UE
Comisia de Comerț Internațional a Uniunii Europene a adoptat un proiect legislativ care ar putea împiedica firmele non-europene să participe la licitațiile pentru contractele de achiziții publice europene dacă țara lor de origine nu permite accesul reciproc al firmelor UE la piețele lor publice de achiziții. „Instrumentul de achiziții publice internaționale” propus va consolida poziția UE în negocierile comerciale și va ajuta companiile UE care doresc să participe la licitații pentru contracte în țări terțe.
În cursul verii, ACE a răspuns unui chestionar al Direcției Generale Comerț a Comisiei Europene, pe tema achizițiilor internaționale. Cu această ocazie, ACE a constatat că UE este una din cele mai deschise piețe de achiziții din lume, deși nu se poate spune același lucru despre partenerii săi, inclusiv semnatarii Acordului Internațional de Achiziții Guvernamentale (GPA). ACE a susținut că accesul la piețele de achiziții din țările terțe trebuie să fie strict reciproc, prin urmare, poziția Comisiei de Comerț Internațional merge foarte mult în direcția dorită de ACE.
„Noile reguli abordează dezechilibrul important din comerțul internațional, unde mari companii multinaționale din țări recent industrializate profită de accesul deschis la piețele europene, dar sunt protejate împotriva concurenței globale din țara lor”, a afirmat raportorul Parlamentului și coordonatorul Comisiei de Comerț Internațional, Daniel Caspary (PPE, Germania). „Noua regulă e simplă: aceleași drepturi pentru ambele părți. Creăm un teren de acțiune echitabil”, a adăugat acesta.
Instrumentul privind achizițiile publice internaționale, aprobat cu 19 voturi pentru, 10 împotrivă și 1 abținere, va ajuta la deschiderea accesului la piețele de achiziții publice ale țărilor terțe, în schimbul accesului la cele ale UE. Datele Comisiei UE sugerează că 85% din piețele de achiziții publice sunt deja accesibile licitațiilor internaționale, dar unii din partenerii comerciali ai UE nu doresc să-și deschidă firmele celor din UE. De exemplu, firmele din UE pot să liciteze doar pentru 32% din licitațiile publice din SUA și pentru 28% în Japonia.
Instrumentul propus se va aplica marilor licitații publice (în valoare de 5 milioane de euro sau mai mult, excluzând TVA-ul) și licitațiilor în care bunurile sau serviciile ce provin din afara UE depășesc 50% din valoarea totală a bunurilor sau serviciilor implicate.