Stimate colege,
Stimati colegi,
Transmitem, in atasament, anuntul privind expozitia "G.M. Cantacuzino - un modern hibrid" care va avea loc la Galeria de arhitectura din Weissenhof Siedlung, Stuttgart, in perioada 8 februarie - 4 aprilie 2012.
Cu stima,
24 ianuarie 2012
Secretar Executiv
arh. Cornelia Burcus
Filiala Teritoriala Bucuresti a Ordinului Arhitectilor din Romania
str. Academiei nr. 18 - 20, sector 1
010014, Bucuresti, Romania
tel/fax: 021-3039226, 021-3077163
e-mail: oarbuc@rdsmail.ro
www.oar-bucuresti.ro
www.anuala.ro
Expoziție: G. M. Cantacuzino, un modern hibrid
09/02 – 08/04/2012 Architekturgalerie Am Weissenhof, Stuttgart
La nivel european, G.M. Cantacuzino (1899 – 1960) este o personalitate încă aproape necunoscută. Născut la Viena, educat la Montreux, București și Paris, poliglot și cosmopolit, G. M. Cantacuzino devine, în România anilor 1930, o autoritate estetică și etică, o figură călăuzitoare integratoare a unei varietăți reconciliante a modernității.
Toate acestea pornesc întâi de toate de la raporturile strânse cu arhitectura clasică pe care GMC le întreține, ca arhitect, scriitor și pictor, de-a lungul întregii vieți. Această strategie arhitecturală culturală dezvăluie în mod exemplar legăturile fructuoase dintre tradiție și modernitate – de o remarcabilă actualitate.
Expoziția prezintă o imagine sintetică asupra operei variate a lui GMC, din care fac parte și clădiri construite pe litoralul Mării Negre, care arată o relație clară cu Weissenhof Siedlung.
Deschiderea expoziției, cu o prelegere susținută de Prof. Dr. Klaus Jan Philipp, director al Institutului de Istorie a Arhitecturii IfAG al Universității din Suttgart și un cuvânt de bun-venit adresat de Șerban Cantacuzino (fiul lui GMC), critic și istoric de arhitectură, specialist în conservarea patrimoniului, Londra: 8 februarie, ora 19, Sala de conferințe din clădirea II, Academia de Arte Frumoase, Am Weissenhof 9, 70191 Stuttgart.
Expoziția are loc în Galeria de arhitectură, Am Weisenhof 30, 70191 Stuttgart.
Discuție liberă: 4 aprilie, ora 19, Mitul modernității. Curator Dan Teodorovici; moderator Christian Holl; în parteneriat cu Ordinul Arhitecților Baden-Würtenberg. Cu sprijinul binevoitor al doamnei Marie-Lyse Cantacuzino-Ruhemann și al domnului Șerban Cantacuzino, Londra. Sub auspiciile Consulului General al României la München, d-na Brândușa Predescu.
Ansamblul Weissenhof a fost construit în 1927 pentru expoziția Deutscher Werkbund (Asociația Germană a Muncii), care reunea artiști, arhitecți, designeri și industriași. Ansamblul, realizat sub coordonarea lui Ludwig Mies van der Rohe, cuprinde 21 case proiectate de arhitecți de renume, printre care Le Corbusier, J.J.P. Oud, Bruno Taut, Walter Gropius, Hans Poelzig, Mart Stam, Peter Behrens, Hans Scharoun. Galeria de arhitectură se află în casa construită de Peter Behrens.