Prima paginăAnunțurioctombrie 2008 › Conferință de presă OAR-UAR
3 octombrie 2008

Conferință de presă OAR-UAR

Joi, 2 Oct. a.c., Ordinul Arhitectilor din Romania, Filiala Bucuresti, in asociere cu Ordinul Arhitectilor din Romania si cu Uniunea Arhitectilor din Romania a organizat la Sediul din Universitatea de Arhitectura si Urbanism Ion Mincu, Bucuresti, o conferinta de presa care a avut ca subiect principal discutarea si aducerea la cunostinta opiniei publice a situatiei Comisiei Tehnice de Urbanism si Amenajarea Teritoriului a Primariei Municipiului Bucuresti. Au fost invitati numerosi reprezentanti ai mass-media (presa scrisa, radio, televiziuni), asociatiile profesionale numite dorind sa asigure transparenta si larga difuzare a acestei luari de pozitie.

Au participat, din partea celor trei institutii, presedintii acestora – arh. Mircea Ochinciuc (OAR, Filiala Bucuresti), arh. Serban Sturdza (OAR), arh. Stefan Lungu (UAR); din partea Filialei Bucuresti a Ordinului au mai avut interventii arh. Dan Marin, Vicepresedinte si arh. Iulia Stanciu, purtator de cuvant.

Intr-o scurta recapitulare a datelor situatiei de criza fata de care s-a luat atitudine, Iulia Stanciu le-a indicat pe acestea ca fiind

  1. lipsa unui dialog real intre profesionistii domeniului arhitectural institutional si administratie, reprezentata in acest caz de dl. Sorin Oprescu, Primarul Bucurestiului;
  2. incapacitatea Administratiei de a de a furniza Capitalei instrumentul de lucru necesar si util pentru a permite buna gestionare si dezvoltare a orasului, respectiv neputinta acesteia de a vota, dupa mai bine de 3 luni de la instalare, o noua Comisie de Urbanism care sa succeada legal celei desfiintate.

A fost apreciata ca "neoperativa" si daunatoare dezvoltarii Capitalei amanarea sine die a discutiilor dintre dl. Oprescu si reprezentantii celor trei organisme indicate, cu atat mai mult cu cat – punct afirmat si de Comunicatul de Presa remis celor prezenti – "propunerile de discutie (adresate domniei-sale, n.n.) au ramas fara raspuns", iar "intre timp, la Primaria Municipiului Bucuresti si la Consiliul General al Municipiului Bucuresti, activitatea in domeniul urbanismului (…) este practic blocata."

S-a insistat asupra faptului ca, din dorinta de a crea conditii de buna manifestare unei colaborari normale intre Administratie si profesionistii domeniului arhitectural, Ordinul Arhitectilor, Filiala Bucuresti a formulat un regulament de functionare al Comisiei fata de care dl. Primar General Oprescu nu a exprimat public o pozitie. Urmarile acestei situatii au fost in principal doua: - faptul ca s-a amanat din nou intrarea in normalitate a acestei institutii, care nu are un cadru legal de functionare dupa care activitatea i-ar putea fi evaluata; 2 – dl. arh. Mircea Ochinciuc, propus pentru ocuparea unui loc in aceasta Comisie, a declinat oferta si printr-o scrisoare deschisa adresata media si-a argumentat motivatia acestui gest.

In repetate randuri (Mircea Ochinciuc, Serban Sturdza, Stefan Lungu, Dan Marin) au revenit in discutii si explicatii asupra intentiei de a fi propuse, pentru buna supraveghere si controlare a dezvoltarii Capitalei, doua Comisii – una care sa aiba ca atributie principala discutarea documentatiilor (PUZ), in vreme ce o a doua Comisie, de Strategie, ar fi insarcinata cu propunerea si sustinerea politicilor urbane coerente; diferenta esentiala dintre aceste Comisii ar fi aceea ca prima este formata doar din arhitecti si urbanisti, in vreme ce a doua Comisie este una interdisciplinara, multivocationala (arhitecti, ingineri, socilogi, istorici, geografi, artisti samd) care sa poata argumenta cat mai concret si profesionist, cat mai rotund o idee de dezvoltare a Capitalei.

Au urmat, apoi, o serie de intrebari ale jurnalistilor prezenti (Care sunt marile probleme ale Bucurestiului? Care sunt membrii fostei Comisii care nu se regasesc pe lista noii Comisii? Care sunt proiectele care au ocazionat cele mai importante imixtiuni ale politicului in activitatea fostei Comisii s.a.) care au dovedit ca tema arhitecturii si dezvoltarii urbane are un potential enorm de interes pentru media, dar si ca, din pacate, probabil dat fiind interesul scazut al cititorilor pentru problemele reale ale acestor ocupatii vocationale cu destinatie sociala, inca nu exista jurnalisti specializati care sa urmareasca pasionat si argumentat faptul de arhitectura si urbanism. In acest punct, oficialii prezenti (Serban Sturdza, Stefan Lungu) au staruit asupra nevoii de transparenta a marilor acte si contracte care implica breasla arhitectilor, atragand discret atentia asupra situatiilor in care, din pacate, media nu se intereseaza constant si coerent, macar pentru a informa cetatenii, in legatura cu marile gesturi care se contruiesc sau vor fi construite, ci adeseori se multumeste sa le discute efectele. Ori, la rigoare, rolul presei ar tebui sa fie extrem de pregnant in a sustine, fundamental, interesul cetatii si de a asigura macar un minim de cultura civica si culturala publicului larg. In acest scop, organizatorii au inmanat tuturor celor prezenti – public si media – mape care contineau documentele oficiale si propunerile de organizare pe care Ordinul Arhitectilor le-a inaintat Primarului General, dar si scrisoarea deschisa a dlui. arh. Mircea Ochinciuc.

In fine, cei prezenti si-au exprimat convingerea ca, in cele din urma, intrucat dialogul solicitat este mai mult decat o nevoie pentru salvarea Bucurestiului de initiativele funeste ale unor varii investitori, intalnirea profesional solicitata va avea loc in zilele urmatoare si ca ambele parti vor putea conlucra util in interesul locuitorilor Capitalei.


Fișiere atașate: