In privinta stirilor aparute miercuri 21 iunie 2006 pe fluxul MEDIAFAX si preluate apoi de alte cotidiane, ca urmare a comunicatului de presa transmit de filiala Bucuresti a OAR, dorim sa facem urmatoarele corecturi asupra catorva informatii care, fie nu au fost afirmate in conferinta de presa, fie au fost preluate deformat (textele albastre sunt citate din MEDIAFAX, sublinierile ne apartin).
"Filiala bucureșteană a Ordinului Arhitecților din România (OAR), partener al municipalității în elaborarea proiectului de reconfigurare a Pieței Revoluției, contestă soluția prezentată de Primărie pentru această zonă, acuzându-l, totodată, de plagiat pe autorul proiectului, arhitectul Viorel Hurduc."
Primul proiect comun municipalitate - OAR București a fost reconfigurarea Pieței Revoluției, propunere vehement contestată de societatea civilă, istorici, oameni de cultură, dar și de arhitecți.
Proiectul propus municipalității de fostul președinte al Ordinului, arhitectul Viorel Hurduc, este, potrivit OAR București, "o idee personală, inspirată din proiecte mai vechi, deci nici măcar originală". Mai mult, proiectul are "lipsuri majore" și nu poate fi aplicat.
Purtătorul de cuvânt al OAR București, arhitectul Iulia Stanciu, a anunțat, marți, într-o conferință de presă, că organizația pe care o reprezintă consideră că propunerea municipalității privind reconfigurarea Pieței Revoluției - prin construirea unui parcaj și a unor clădiri noi - nu respectă parametri tehnico-edilitari ai zonei. De asemenea, membrii Ordinului Arhitecților contestă și utilitatea proiectului, considerând că acesta nu constituie o prioritate în procesul de modernizare a Capitalei.
"Macheta Piața Revoluției prezentată publicului, prin intermediul presei, de către primarul general Adriean Videanu și arhitectul Viorel Hurduc nu conține o idee corectă și concretă privind funcțiunile și amploarea lor, funcțiuni care să definească caracterul Pieței Revoluției ca viitor pol urban. (...) În realizarea machetei nu s-a ținut cont de o serie întreagă de elemente, printre care, cel mai important, soluțiile pentru rezolvarea traficului dinspre marile cartiere spre estul Capitalei", a afirmat arhitectul Iulia Stanciu.
Arhitecții bucureșteni sunt de părere că "actuala societate nu este în stadiul de a realiza o reală modernizare a pieței centrale a Capitalei, sub toate aspectele: funcțional, social, cultural, tehnologic, urbanistic și arhitectural".
In cursul zilei de ieri 20 iunie, am avut o discutie explicativa cu semnatarul articolului care, intelegand deformatiile aduse pozitiei filialei OAR va face corecturile corespunzatoare, pe care le asteptam si le vom difuza membrilor filialei.
Va atasam inca o data Comunicatul de Presa și Stirea MEDIAFAX pentru a putea face o comparatie clara.
arh. Iulia Stanciu
purtator de cuvant al OAR filiala Bucuresti
22 iunie 2006, Bucuresti