Luni 5 iunie 2006, ora 15:00, a avut loc în sala frescelor a Universității de Arhitectură și Urbanism "Ion Mincu" București, o dezbatere profesională colegială legată de modul de abordare a intervenției în Piața Revoluției din capitală. Manifestarea a dorit sa limpezească imaginea confuză pe care această problemă a lasat-o în ultimul timp arhitecților și societății civile.
Președintele filialei a menționat că reuniunea a fost programată din 31 mai cu acceptul de participare a dl. arh. Viorel Hurduc, căruia i s-a solicitat în scris și prezentarea documentației necesare privind propunerile sale făcute la posturile de televiziune și în paginile unor cotidiene.
Ulterior colegul nostru și-a schimbat atitudinea și a refuzat să mai vină.
Au mai fost invitați și au participat la discuție prof.dr. arh. Doina Cristea și conf. dr. arh. Florin Machedon, ca întocmitori ai PUZ Piața Revoluției - în studiu la Centrul de Cercetare și Proiectare Urbană; membrii Comisiei Tehnice de Urbanism a Primăriei Municipiului București: arh. Alexandru Beldiman, conf. dr. arh. Constantin Enache; arh. Serban Sturza președintele OAR precum și câștigătorii concursului Piața Revoluției din 1997: arh. Francisc Echeriu, arh. Marina Echeriu (premiul I), arh. Petre Ciută (premiul II); membrii ai Colegiului Director Teritorial.
Florin Machedon a deschis dezbaterea prezentând Planul Urbanistic Zonal în studiu, insistând asupra compoziției urbane privind evoluția istorică, situația existentă, și propunerile volumetrice de suprafață rezultate. Studiul prezentat nu a implicat și explicitat circulațiile, parcajele și galeriile comerciale subterane, din lipsa unei documentații despre acest subiect, care să fi putut fi introdusă în studiul PUZ-ului.
S-au trecut în revistă premiile concursului elaborat în 1997, primele două dintre colectivele premiate prezentându-și succint soluțiile și opinia privind evoluția în timp a datelor de temă.
Arh. Alexandru Beldiman și arh. Constantin Enache au prezentat poziția Comisiei Tehnice a PMB care a făcut o seamă de recomandări la PUZ, dar care au fost ignorate la întocmirea machetei prezentate pe posturile de televiziune de dl. arh. Viorel Hurduc.
Nu au putut fi prezentate studiile și propunerile intens mediatizate în ultimele săptămâni, studii care au declanșat de fapt dezbaterea, dl. arh. Viorel Hurduc neonorând solicitarea de participare în calitate de proiectant.
Discuțiile care au urmat s-au axat asupra subiectelor legate de rezolvarea profesională a Pieței Revoluției, dar mai ales asupra procedurilor de atribuire a lucrărilor în puncte de referință a orașului.
Subiectele dezbaterilor în continuare s-au referit la :
In finalul reuniunii președintele filialei, dl. arh. Mircea Ochinciuc a concluzionat că Ordinul nu-și poate face o imagine completă a intervenției din Piața Revoluției, atât în ceea ce privește parcarea subterană cât și propunerile de la nivelul suprateran, din lipsă de documentație.
Totodată a anunțat că va solicita precizări pe această temă, din partea Primarului General al Capitalei și a celorlalte organisme abilitate.
Refuzul dl. arh. Viorel Hurduc de participare și de prezentarea a propunerilor sale într-un cadrul profesional a fost apreciat ca lipsă de minimă considerație colegială și de ignorare a organizației din care face parte.
Colegiul Director informează cu acest prilej, asupra intențiilor sale de a deschide un ciclu de dezbateri profesionale, organizate periodic la sediul Ordinului, asupra proiectelor importante din București.
arh. Iulia Stanciu
purtător de cuvânt al OAR filiala București